+81
Fixed

Sonos Tiles not working in multiple Sonos environment

Alex (ActionTiles) (Co-Founder) 1 month ago in Things & Capabilities updated 2 days ago 34

Current Sonos Bug:

  1. With 1 Sonos Tiles added: everything works as expected (play, pause, content display OK)
  2. With 2 Sonos Tiles added: play/pause status and content display are all the same across both tiles. When I press play/pause on Sonos tile #1, Sonos #1 responds appropriately, but the play/pause status and content display on Sonos tile #2 mirrors that of Sonos tile #1. Vice versa when I do the same test on Sonos tile #2.
  3. With 3 (or more) Sonos Tiles added: Similar test results as #2.

In summary, the actual tiles appear to allow control of the specific Sonos speaker in a multi-Sonos environment, but the display of ALL the Sonos tiles will mirror that of the last Sonos tile that was last played or paused.



Previous Bug (resolved):

There's a new issue related to Sonos that we are tracking. We got 5 reports of this bug in the last two days. This must be due to something that was changed on the SmartThings side since we didn't change anything on our end. We are trying to figure out what the problem is and find a solution.

This Bug was resolved for environments with a single Sonos device added to ActionTiles. Please see above for a new Bug that affects ActionTiles users with multiple Sonos devices on their Panel(s).

Answers

+3
Answer
Fixed: Please Verify

Hi everyone,

We deployed our bug fix for "multiple-Sonos Tiles on one Panel", earlier this afternoon.

Please test it out, and let us know if not working.

Thanks!

...Terry.

+1
PINNED

To the A Team (pun intended),

Thanks for transparency with this. It's not something you often see.

Cheers!

+1

Possible Temporary Workaround: Please test...


Using the SmartThings IDE (https://account.SmartThings.com), try using the My Devices tab to EDIT your Sonos device(s) and change their Device Type to "Sonos" using the drop down list. This might successfully assign the legacy Device Type Handler to the Device.


We can't take responsibility if this messes anything up, so please don't attempt this change if you're not comfortable with it - wait for someone daring first! I presume you may be able to remove / re-add Sonos to return to the new Device Type Handler.

Thanks for giving this a try - we hope it helps,

...Terry.

Almost. Terry, you're suggestion re-enabled two of my speakers, great. But ST has done something, so the tiles don't update.

My third Sonos might work, I'll test that later and if it works, I'll look at the config settings.

+1

Terry, gave this a try and didn't see my Sonos devices show up.  Tried clearing cache just to be sure.

I created a Virtual one and it shows up for selection in the Classic App under Automations/SmartApps/"ActionTiles V6 (Connect)"...

+1

I received this email.

Everything was working fine for me on the legacy type with ActionTiles but once I swapped over the the new Websocket the devices no longer appear.

----------------------------------------------------

Hello,


We are pleased to announce that Sonos is now officially supported by SmartThings! Together, Sonos and SmartThings are launching a new and improved integration that includes audio notification improvements and local execution for a faster and more stable connection.

We have identified that you are currently using the legacy Sonos integration, which will soon be deprecated.



Action Needed

In order to prevent any impact to your current setup, manually update your Sonos speakers to the new integration with these steps:
1. Remove the speakers and reconnect them using the new SmartThings app
2. Update any existing SmartApps or Automations that control your Sonos speakers

OR
1. Sign in to graph.api.smartthings.com, select Locations > Devices > Sonos speaker > Edit > Type dropdown list > LAN Sonos Player Websocket > Update

+1

I also received tis e-mail few days ago and did the second procedure. But in Action Tiles the Sonos devices are not showing in the "Add Smartthings tile" list in Panel Builder.

It makes sense since they are not showing in the device list when trying to authorize devices!

Well, well, well...

Same for me, I did modify the type in smartthings and since them I cant control the volume only the play/pause and they don't appear in the list anymore

+1

I also "upgraded" my Sonos as SmartThings instructed and now all my ActionTiles panels can't control Sonos at all. 

Can't even add the "upgraded" versions to AT - they don't show in the list of things.

+1

There appears to be a consistent  issue regarding the use of the newly announced Sonos-Smartthings integration instructions issued.  I also used the second option on the instructions and indeed, I now have similar issues with my sonos players.  Did Smartthings get ahead of their skis on this announcement?

Very interesting.... I tried the 'temporary workaround'. Once I changed the device types from 'LAN Sonos Player Websocket' to 'Sonos Player', my Sonos speakers are now showing up again in SmartThings Classic app, and I was able to add them via the ActionTiles SmartApp. 


Prior to the new ST Sonos update, I had an ActionTiles tile on my panel for 'Kitchen Sonos'.... However in the actual Sonos app, I had my Kitchen Sonos GROUPED with other speakers (Living Room, Dining Room, Den), and the tile on my ActionTiles panel (using Kindle Fire 8) was beautifully able to control the group.

Now that I changed the device type, my tile looks like it did before, however I cannot control anything (can't pause, resume, control volume, etc). I tried deleting the tile and creating a new one, but still cannot control it. WEIRDEST PART.... No one in my house would EVER listen to Blink 182!! Where's this coming from??

A quick update here. I removed all Sonos devices from AT and ST (no Star Wars puns needed). I re-added the Sonos' speakers via the 'new' app, and I can control them fine.

Back to AT. The speakers don't show. Over to the ST IDE, changed the Kitchen Sonos to Sonos Player, re-authed from AT. Speaker shows, but there are no controls. Playing and pausing from the Sonos desktop app doesn't trigger an AT status change.

Playing and pausing from the Sonos desktop app doesn't trigger an AT status change.

This got me thinking, and I tried from Sonos app on iPhone as well as on Desktop app. Neither caused any status change (song name, volume, etc) on the AT tile. I had jokingly said that no one in my house would listen to Blink 182, but it turns out that my daughter DID play that song - However, she played it on her iPhone, via Amazon Music app while outside the house, taking a walk... she wasn't even on same wifi network as the Sonos. I'm mentioning this because maybe it helps in figuring out the problems. Seems that somehow the AT tile displayed a song that wasn't played on Sonos, and didn't come through SmartThings. It has showed that same song ever since then.

+4
Fix in BETA

We implemented the new Sonos integration. This fix is currently in Beta. We will promote this to production as soon as possible and this thread will be updated.

Unfortunately all workarounds proved to be ineffective. We appreciate your patience as the fix is coming soon.

Thanks

Alex

I’m also suffering from this issue. Looking forward to a fix soon!

Fixed: Please Verify

Fixed - Please Read:

We have implemented and deployed the fixes for this Bug (deployed as Release-v6.10.1).


Please take note of the steps that may be required to update your ActionTiles configuration:

  1. You may need to Authorize (or delete and re-Authorize) your Sonos Device(s) to ActionTiles using either:

    (a) The "Automations / SmartApps" section of the SmartThings Apps. Look for "ActionTiles V6 (Connect)" SmartApp and find your Sonos Device(s) likely listed only in List #6

    or

    (b) In ActionTiles, go to My Locations - (location name) - AUTHORIZE. Again, your Sonos Device(s) are likely listed only in List #6.


  2. After Step #1, you will need to add new "Sonos Tiles" to your Panel(s). Any existing "Music Player Tiles" are not compatible with the new Sonos interface and must be manually deleted.

    Sonos Tiles are added like any other type of Tile, by tapping the SmartThings Icon (snowflake) at the top of any Tileset in Panel Builder. You can use the "Search Inventory" bar at the top of the Add dialog for the word "Sonos" to filter for all your new Sonos device(s).

The new Sonos Tile works similarly to the Music Player Tile, but when the tile menu option is tapped, it has a full-screen "glass" UI for controlling playback and volume, instead of the old-style slide-up drawer UI.

Thank-you for your patience while we implemented this fix in cooperation with SmartThings. We also appreciate that Customers took the time to Vote and Follow this Topic so that we could get an impression of how many were impacted. Please explore our Feedback Forum for additional Bugs & Features that you may wish to Vote and Follow.

This Topic will remain open for Comments for a short while. Further issues should be reported to Support@ActionTiles.com, please.

Thank-you,
...Terry (& Alex).

Great job guys... this works perfectly!


+1

Yes but...

I have three sonos speakers. Sonos app shows different streams, but AT shows the same stream across all three tiles.

Pause play symbol doesn't change either.

Changing volume in Sonos App for one speaker changes volume across all three tiles.

MJ,

What do the SmartThings Apps (new and classic) do for these same Sonos devices?

...Terry.

+1

They both respond as expected. I started, stopped. Changed volume and streams. My three AT tiles would all update the same. I'll try removing the speakers from everything and trying again. Won't be until tomorrow though.

+1

Thanks - if the problem continues, please contact Support@ActionTiles.com 

We had limited opportunity to test with a multi-Sonos Device environment.

+1

Thanks for the fix - I can now add the Sonos tiles.  A couple of issues remain - the tiles show the same volume across all tiles (looks as if the figure is the last one adjusted).  Also, the tiles show the same stream across all players when different streams are playing (again looks like the last tile to be changed).  Great to have the tiles back but these are pretty significant issues - does everyone see the same behaviour?

Hi Simon,

Thanks for the report. Yes - you are the second Customer to describe this unexpected behavior, so there is likely a problem.

We are likely to open up a new Bug Topic and post a link to it in this thread. We have no idea what the root cause is at this time. It could be an issue with the new interface that SmartThings has provided for Sonos (i.e., ActionTiles may be making the correct calls, but the SmartThings API is interpreting them in an unexpected way), or we might have a bug on our end.

We will reach out to some Customers to see if they can help us reproduce the problem. Please write to Support@ActionTiles.com if you would like to help debug.

Just to confirm I can reproduce this on my dashboard: 

Thanks for the fix Terry. Just want to add my input to the control issue; all tiles show the last action, so if I play X on room A it plays fine but if I then play Y on room B, it too plays fine but now all tiles show what room B is playing. If I then pause room B, it pauses fine but now room A shows as paused. So to pause it I have to press twice, once to show the playing icon and then again to actually pause it.

+1
PINNED

To the A Team (pun intended),

Thanks for transparency with this. It's not something you often see.

Cheers!

I'm in a multi-Sonos environment:

1. With 1 Sonos tiles added:  everything works as expected (play, pause, content display OK)

2. With 2 Sonos tiles added:  play/pause status and content display are all the same across both tiles. When I press play/pause on Sonos tile #1, Sonos #1 responds appropriately, but the play/pause status and content display on Sonos tile #2 mirrors that of Sonos tile #1.  Vice versa when I do the same test on Sonos tile #2.

3. With 3 Sonos tiles added:  Similar test results as 2.

In summary, the actual tiles appear to allow control of the specific Sonos speaker in a multi-Sonos environment, but the display of ALL the Sonos tiles will mirror that of the last Sonos tile that was last played or paused.

+1
Confirmed Bug

Thanks for the problem reports, everyone! Definitely a confirmed issue.

No more reports are needed at this time. We are researching to determine the cause and solution.

+3
Answer
Fixed: Please Verify

Hi everyone,

We deployed our bug fix for "multiple-Sonos Tiles on one Panel", earlier this afternoon.

Please test it out, and let us know if not working.

Thanks!

...Terry.

+2
MJHandy via email 4 days ago

It seems to be working.

Three tiles are showing the correct status


Attachments:
image002.jpg
+2

Works great for me on my 5 Sonos speakers. Thanks for your diligent user support.

Commenting disabled